Heeft u radiatoren in uw woning? Dan maken deze op koude dagen ongetwijfeld overuren. Logisch, want zij zorgen ervoor dat de temperatuur in uw huis aangenaam wordt. Althans, wanneer de verwarming nog werkt. De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat radiatoren werken, maar dit is het allerminst. U moet namelijk wel regelmatig onderhoud uitvoeren aan de verwarming in uw woning. Zo dient u bijvoorbeeld geregeld het ontluchtingskraantje aan een radiator te gebruiken. Veel mensen hebben echter geen idee waar dit kraantje zit en waar deze voor dient. In onderstaande tekst vertellen wij u waar zo’n ontluchtingskraantje nou eigenlijk voor gebruikt wordt.

De functie van een ontluchtingskraantje

Met behulp van het ontluchtingskraantje zorgt u ervoor dat lucht uit uw radiator verdwijnt. Deze lucht kan op verschillende manieren in uw verwarmingsinstallatie terecht zijn gekomen. Zo kan het bijvullen van uw cv-ketel er bijvoorbeeld voor zorgen dat er lucht in de installatie komt. Ook een lekkage zorgt vaak voor lucht in radiatoren. Wanneer er eenmaal lucht in een radiator zit, is er minder ruimte voor water. Hierdoor wordt uw radiator langzaam warm. Daarnaast komt het vaak voor dat radiatoren met lucht niet geheel warm worden. Met behulp van het ontluchtingskraantje voorkomt u dit.

Andere gevolgen van lucht in de installatie

Het voornaamste probleem van lucht in uw radiatoren is warmteverlies. Een radiator met lucht wordt namelijk niet goed warm meer. Bovendien duurt het lang. Dit is echter niet het enige gevolg van lucht in uw verwarming. Zo kan er ook een vreemd, tikkend geluid ontstaan. Daarnaast kan lucht zorgen voor tal van andere geluiden. Vaak worden deze geluiden veroorzaakt door een luchtbel in het leidingnetwerk. Indien uw ketel dit soort geluiden maakt, wekt dit vaak irritaties op.


Radiator ontluchten? Zo doet u dat!

Reden genoeg dus om uw radiatoren te ontluchten. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? Hiervoor dient u ten eerste alle radiatoren in huis open te zetten. Draai de thermostaat op tot minimaal 25 graden en wacht tien minuten. Draai de temperatuur nu terug, net zo laag tot uw ketel stopt met werken. Sluit na tien minuten de radiatoren door de knoppen dicht te draaien. Ga nu op zoek naar het ontluchtingskraantje. De plek hiervan verschilt vaak per type radiator. Bij de ene radiator zit hij bovenaan de linker zijkant, bij de ander onderaan de rechter. Heeft u het kraantje gevonden? Plaats de ontluchtingssleutel erop en draai het kraantje open. Zorg dat u altijd een handdoek bij de hand heeft. Laat het kraantje net zo lang open tot er water uitkomt. Draai hem vervolgens weer dicht. Wilt u al uw radiatoren ontluchten? Begin dan altijd beneden en ga daarna pas naar boven. Lijkt het u niet verstandig om uw verwarming zelf te ontluchten? Dan kunt u hiervoor eventueel een loodgieter inschakelen.

Call Now Button